Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ: 1000+1 !





Την ιστορία των 1000 και 1 νυκτών  ή των Παραμυθιών της Χαλιμάς, με τα όμορφα μάτια, δεν ξέρω αν σήμερα την γνωρίζουν  όλοι.
Με δύο λόγια ένας Πέρσης βασιλιάς που τον έλεγαν Λαός, συγκλονίζεται όταν ανακαλύπτει πως η γυναίκα του αδελφού του και η δικιά του είναι άπιστες, οπότε βγάζει το εύλογο συμπέρασμα ότι όλες οι γυναίκες είναι άπιστες.
Έτσι λοιπόν αποφασίζει κάθε βράδυ να παντρεύεται μια παρθένα και μετά να την εκτελεί, οπότε έτσι να μην μπορεί να προλάβει να τον κερατώσει. (τώρα αν ήσαν γνήσιες παρθένες ή όπως αυτές που περιγράφω στο ποστ μου ΠΑΡΘΕΝΟ ΘΕΛΕΤΕ; ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ! δεν το ξέρω!)
Φαίνεται όμως ότι και από εκείνη την εποχή οι παρθένες ανήκαν στα είδη προς εξαφάνιση. 
Ο βεζίρης του, κάτι ανάλογο σαν τον Νίκο Παππά στον Τσίπρα ,είχε ως  καθήκον  να του βρίσκει παρθένες , αλλά ύστερα από λίγο δυστυχώς δεν εύρισκε άλλες.

                                Ferdinand Keller Scheherazade und Sultan Schariar (1880)

Την λύση στο πρόβλημα την έδωσε η κόρη του βεζίρη η Χαλιμά ή Σεχραζάντ, ή Συριζάνελ, όπως αναφέρεται σε μερικά άλλα χειρόγραφα, η οποία δέχτηκε να είναι η επόμενη παρθένος νύφη.
Η Χαλιμά ήταν μια όμορφη και ταλαντούχα κοπέλα που είχε διακριθεί στο λύκειο που πήγαινε στις καταλήψεις και επειδή ήξερε να λέει ωραία παραμύθια την είχαν βγάλει μάλιστα και πρόεδρο του 15μελούς σε αυτό.
 Άρχιζε λοιπόν η Χαλιμά κάθε βράδυ να λέει ένα παραμύθι.  
Ταυτόχρονα μια  υπηρέτρια της, που την είχαν βαφτίσει Καμμένη,  γιατί μόλις και μετά βίας είχε γλυτώσει από μια φωτιά στο παλάτι που είχε κάψει αρκετούς  άλλους κολλητούς της Συριζάνελ,ειδική στους ψεκασμούς,τους ψέκαζε με αρώματα ευλογημένα από ένα φωτεινό μυστηριώδη λυχνάρι σαν του Αλαντίν, ονόματι Άγιο Φως  που τον είχαν φέρει από τα Ιεροσόλυμα στο παλάτι με τιμές αρχηγού κράτους.


Η Χαλιμά έχοντας ευφράδεια στον λόγο, μόλις τελείωνε ένα παραμύθι άρχιζε ένα άλλο, το οποίο όμως δεν το τελείωνε το ίδιο βράδυ , οπότε ο Λαός που ήταν και λίγο αφελής, εύπιστος  και αγαθιάρης, περίμενε την άλλη μέρα να ακούσει την συνέχεια.
Τελικά στα σπάνια χειρόγραφα που υπάρχουν με τα παραμύθια της Χαλιμάς, αναγράφονται δύο εκδοχές για το πως τελειώνει η ιστορία αυτή και ο καθένας διαλέγει και παίρνει αυτή που του αρέσει.
Η μία είναι ότι ο Λαός γοητευμένος από τα παραμύθια που του έλεγε η ταλαντούχος κόρη για 1000 νύχτες, δηλαδή κάπου 3 χρόνια, της χάρισε την ζωή και την άφησε να συνεχίσει για άλλα τόσα να του λέει διάφορα παραμύθια.
Η δεύτερη είναι ότι κάπου στα μισά, ο Λαός κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ζει με παραμύθια, οπότε την έστειλε και αυτήν, μαζί με την πιστή της υπηρέτρια, να συναντήσει τις άλλες τέως παρθένες και τους κολλητούς της που είχαν χαθεί στην φωτιά.


Θα μου πείτε τώρα πως σου ήρθε να θυμηθείς αυτή την ιστορία με τα 1000  παραμυθία που έλεγε σε κάποια μυθική χώρα μια γοητευτική γλωσσοκοπάνα παραμυθατζού για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή  στο παλάτι του  βασιλιά Λαού;
Μου την θύμισε μια σύμπτωση  που μόνο η θεά Τύχη,  μπορεί να κανονίσει, δηλαδή  να συμπέσουν δύο κοσμοϊστορικά γεγονότα.


Σήμερα το ιστολόγιο αυτό συμπληρώνει τις 1000 αναρτήσεις, που μπορεί να μην  έχουν δυστυχώς την ομορφιά των παραμυθιών της Συριζάνελ, αλλά άλλοτε με σοβαρότητα και άλλοτε με χιούμορ, ασχολούνται   ταπεινά και πεζά με διάφορα θέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον  ενός αθεόφοβου τύπου που όταν άρχισε να τις γράφει δεν είχε φανταστεί ότι θα έφτανε με τα γραφτά του να συναγωνίζεται σε αριθμό την Χαλιμά και σε ποσότητα  γραπτών  ογκόλιθους της σύγχρονης λογοτεχνίας, όπως πχ η Λένα Μαντά
Ίσως ενδόμυχα και αυτός όμως να σκέφτεται ότι κάποτε στο μέλλον τα ιδιοφυή κείμενα του θα βρουν, σαν τα δικά της, μια αξιοζήλευτη θέση στα ράφια των σουπερμάρκετ, πριν από τις οδοντόκρεμες και μετά τις σερβιέτες υγείας!
Το σημαντικό λοιπόν  αυτό γεγονός για τα ελληνικά και παγκόσμια ίσως γράμματα, των 1000 αναρτήσεων η θεά Τύχη φρόντισε να το συνδυάσει με μια άλλη  επέτειο που δεν είναι άλλη από την ευτυχή συμπλήρωση 1 χρόνου  διακυβέρνησης της χώρας από την για πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!


Έτσι λοιπόν εξηγείται και ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης!
Η πιο σημαντική δε συμβολή της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι κατάφερε μετά από τόσους αιώνες να ανανεώσει με νέα παραμύθια τις ιστορίες της Χαλιμάς και ήδη έχουν δημοσιευτεί τα 20 πιο γνωστά και δημοφιλή παραμύθια από αυτά που με τόση ευχέρεια και άνεση διηγείται συνεχώς .

1. «Από σήμερα δεν υπάρχει τρόικα». «Δεν θα δεχθούμε πια εντολές μέσω mail». «Δεν θα ζητήσουμε παράταση του τρέχοντος προγράμματος». «Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με ένα άρθρο και με έναν νόμο».


2. «Θα επιβάλουμε μονομερή διαγραφή του χρέους στο μεγαλύτερο ποσοστό του».

3. «Το Ασφαλιστικό δεν θα αλλάξει. Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στο τέλος του 2015 οι συνταξιούχοι θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων».

4. «Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το 2015 δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ΕΝΦΙΑ, με σύνθημα “δεν έχω, δεν πληρώνω”. Δεν είναι παράνομοι οι πολίτες που διαμαρτύρονται και δεν θα πληρώσουν».



5. «Δεν θα επιτρέψουμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά».


6. «Το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται. Παγώνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού και η σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων».


7. 
«Go back, κυρία Μέρκελ. Go back, κύριε Σόιμπλε».

8. «Θα μειώσουμε τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Θα το ρισκάρουμε...».

9. «Θα θεσπιστεί αφορολόγητο 12.000 ευρώ, θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και όλοι οι μισθοί του Δημοσίου στα επίπεδα του 2012».

10. «Θα φορολογήσουμε μόνο με 1% τις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

11. «Θα θεσπίσουμε υποχρεωτικό δάνειο για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ».

12. «Η Αστυνομία στις διαδηλώσεις δεν θα κουβαλά όπλα και δεν θα ρίχνει χημικά».

13. «Θα θεσπιστεί απλή αναλογική και θα καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών».

14. «Θα διευρυνθεί ο αριθμός δικαιούχων επιδόματος ανεργίας και θα δοθεί δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας». Καθιερώνεται ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους μακροχρόνια ανέργους».

15. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια με νέα σεισάχθεια».


16. «Θα μειωθεί δραστικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη».

17. «Θα θεσπιστεί επιδότηση ενοικίου στα χαμηλά εισοδήματα έως 4 ευρώ ανά τ.μ.».

18. «Επανιδρύεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με στόχο την διασφάλιση και διανομή 25.000 διαμερισμάτων».

19. «Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τις ίδιες διοικήσεις».

20. «Εμείς δεν είμαστε επαίτες. Δεν ζητούμε βοήθεια από την Ευρώπη για τους πρόσφυγες».



Σε ένα  σκοροφαγωμένο χειρόγραφο παπύρου, που βρέθηκε μόλις πρόσφατα, με πολύ κόπο οι αρχαιολόγοι διάβασαν ότι η Χαλιμά κάπου στον ένα χρόνο που έλεγε τα παραμύθια της είχε κουραστεί και απογοητευθεί.
Το χειρόγραφο γράφει ότι την βρήκε τότε η πιστή της υπηρέτρια  να χτυπάει στον τοίχο το κεφάλι της και να λέει κάτι που παρά τις προσπάθειες διακεκριμένων γλωσσολόγων δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να το διαβάσουν γιατί έχει μια ανερμήνευτη ακόμα λέξη από τους επιστήμονες.
Η ανεξήγητη λέξη είναι η εξής:
                   Τιμαλακιαεκανακαιδενψηφισατονδημα!



1 σχόλιο:

  1. Βλέπω με ικανοποίηση μετά από καιρό, ότι δεν έχετε παύσει να αμφισβητείτε τα θεία- όχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό, βεβαίως ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή