Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ





Αντιγράφω μερικά στοιχεία  από το ενδιαφέρον άρθρο του Περικλή Δημητρολόπουλου "Η κρυφή γοητεία της συνωμοσιολογίας" από τα ΝΕΑ της 7-5-2013 :
Πάνω από 50% από τους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και της άκρας δεξιάς, πιστεύουν ότι τα νήματα δεν κινούνται από την κυβέρνηση αλλά από κάποιους άλλους, όπως πχ από άλλα κράτη, από  τα τηλεοπτικά δίκτυα, τις εφημερίδες,  τους μασόνους, την εκκλησία.
Ότι υπάρχουν ξένοι που επιβουλεύονται τα πάτρια εδάφη είναι σίγουροι το 34%   των κεντρώων ψηφοφόρων, το 36% των σοσιαλιστών, το 40% των κεντροδεξιών, το 42% των αριστερών και   το 61% των ακροδεξιών.
Ίσως, αν η δημοσκόπηση αυτή είχε γίνει στην Ελλάδα, τα ποσοστά να ήσαν ακόμα πιο μεγάλα. Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει πως τα μεγάλα κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία ή η Γαλλία καθορίζουν τις τύχες της χώρας μας.
Το ίδιο όμως πιστεύουν  και σε αυτές γιατί  η παραπάνω δημοσκόπηση  έγινε στην Γαλλία και δημοσιεύτηκε στην Monde!
Ακόμα όμως και αν κυβερνάσαι  από τον πλανητάρχη, όπως οι ΗΠΑ και εκεί το 28% των Αμερικανών  πιστεύει πως μια μυστική οργάνωση σχεδιάζει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, και απλά ένα άλλο 25% δεν ήσαν απόλυτα σίγουροι  γι΄ αυτό!
Εδώ που τα λέμε πως θα μπορούσε να πιστεύουν  κάτι διαφορετικό όταν το 25% των Αμερικανών είναι σίγουροι πως ο Ομπάμα είναι ο Αντίχριστος, ενώ ένα 20% πιστεύει πως, ότι και αν λέει, είναι Μουσουλμάνος!


Μόνο δε ένα 51% συμφωνεί με τους επιστήμονες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ οι υπόλοιποι 37% και 12 % είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι πως αυτό είναι μύθος.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως καταφέρνει πχ ο Λιακόπουλος να πουλάει τα βιβλία του με τους Νεφελίμ, τις προφητείες καλογέρων και όλες αυτές τις απίθανες ανοησίες. Προφανώς υπάρχει  ευρύ κοινό πρόθυμο να τις χάψει.
Εδώ μέχρι και στην Βουλή έγιναν ερωτήσεις από πολιτικούς όπως ο Καμμένος, ο Κουβέλης, ο Βορίδης κτλ για το αν μας ψεκάζουν! 


Όπως εξηγεί ο πολιτικός επιστήμων Michael Barkun  μια θεωρία συνωμοσίας είναι μια πεποίθηση που εξηγεί ένα γεγονός ως το αποτέλεσμα ενός μυστικού σχεδίου από  εξαιρετικά ισχυρούς  και πονηρούς  συνωμότες για να πετύχουν  ένα  κακόβουλο σκοπό.
 Πιστεύει πως μια θεωρία συνωμοσίας είναι ελκυστική για 3 λόγους:
Πρώτον, οι θεωρίες συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι μπορούν να δώσουν  εξηγήσεις  σε αυτά που μια  θεσμική ανάλυση δεν μπορεί. Φαίνεται έτσι να δίνουν νόημα εκεί που τα πράγματα είναι συγκεχυμένα.
Σαφώς και σε κάθε γεγονός είναι χρήσιμο να χρησιμοποιεί κανείς την ρήση  του ρωμαίου συγκλητικού Λούκιους Κάσιους Λονγκίνους Ραβίλα, cui bono (ποιός ωφελείται) για να το ερευνήσει, έρευνα όμως που μπορεί να μην καταλήξει πουθενά και να μην βρει  καμιά ουσιαστική απόδειξη .
Οι συνωμοσιολόγοι αρκούνται σε αυτή την λογική του cui bono και χωρίς στοιχεία ή ακόμα και χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία,  αμέσως υποδεικνύουν  τον συνωμότη! 
Δεύτερον, το κάνουν με  ένα όμορφο και απλό τρόπο, διαιρώντας τον κόσμο  μεταξύ των δυνάμεων του φωτός, και των  δυνάμεων του σκότους. Εντοπίζουν έτσι  ότι το κακό οφείλεται σε μια ενιαία πηγή, τους  συνωμότες και τους φορείς τους.
Τρίτον, οι θεωρίες συνωμοσίας  συχνά παρουσιάζονται ως ειδική, μυστική γνώση, άγνωστη στις μάζες. Για τους συνωμοσιολόγους , οι μάζες είναι ένα κοπάδι που έχει υποστεί μια πλύση εγκεφάλου, ενώ οι ίδιοι  γνωρίζουν την αλήθεια και μπορούν να συγχαρούν  τον εαυτό τους για την αποκάλυψη της απάτης των  συνωμοτών.
Όπως γράφει ο Δημητρολόπουλος :
Ακούγεται κάπως παράδοξο, αλλά ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύουμε στις θεωρίες συνομωσίας είναι ότι μας δίνουν μια αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων.
Οι άνθρωποι, εξηγεί ο καθηγητής Ψυχολογίας Στέφαν Λεβαντόφσκι, απεχθάνονται το τυχαίο, τρέμουν το απροσδόκητο γεγονός που μπορεί να ανατρέψει την ζωή τους.   
Ο φανερός εχθρός μας προσφέρει ένα είδος ανακούφισης, ξέρουμε ποιός θέλει το κακό μας, από ποιόν πρέπει να προφυλαχτούμε, με ποιόν πρέπει να παλέψουμε. Και όταν δεν τον έχουμε μπροστά μας, εάν δεν είμαστε σίγουροι  ποιός είναι ακριβώς, δεν έχουμε παρά να τον εφεύρουμε.
Ακριβώς σε αυτή την λογική  βασίζονται και  οι άριστοι των συνωμοσιολόγων, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας,  με την επινόηση  του Διαβόλου που χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η αναγκαιότητα της ύπαρξης τους.
Ο θεός είναι μεν πανίσχυρος αλλά εμείς πρέπει να πολεμήσουμε και να νικήσουμε τον Διάβολο και αυτό γιατί  ο διάβολος, ως πρόσωπο, έχει αυτεξούσιο, δηλ. ελευθερία, την οποία δεν παραβιάζει, ούτε καταργεί ο Θεός!
Και βέβαια για να εμπεδωθεί η αναγκαιότητα του ιερατείου,  όταν (ο διάβολος) κατορθώσει να τον βγάλει από τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, τον απομακρύνει από τη Χάρη του Θεού, αφού προηγουμένως τον παραδώσει στη δουλεία των παθών.( Ἡ διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας περί τοῦ Διαβόλου)
Το ιντερνέτ προσέφερε σε όλο τον κόσμο  την  μεγάλη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στην γνώση από πλήθος πηγών, να  πληροφορείται  τα πάντα ακόμα και την στιγμή που συμβαίνουν, να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους μίλια μακριά, να κοινοποιεί ο καθένας τις ιδέες του ελεύθερα και να πληροφορείται για τις ιδέες των άλλων ανθρώπων.
Όμως όλες αυτές οι δυνατότητες δημιούργησαν ένα αναπόφευκτο πρόβλημα που έχει προκαλέσει την έξαρση της συνωμοσιολογίας με συνεχή αναπαραγωγή ανεξέλεγκτων και αντιεπιστημονικών απόψεων που εμφανίζονται σαν αποκαλύψεις διαφόρων συνωμοσιών.   
Το επικίνδυνο πρόβλημα λοιπόν, που προκύπτει  από την ευκολία πολλών ανθρώπων να πιστέψουν τις διάφορες δοξασίες για συνωμοσίες, είναι όταν  αυτές αφορούν θέματα που άπτονται της υγείας του και της υγείας των μελών της οικογενείας του.
Πλήθος ανοησίες, ηλιθιότητες  και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση δοξασίες κυκλοφορούν και αναπαράγονται συνεχώς και με αστραπιαία καθημερινά ταχύτητα στο ίντερνετ και παρασύρουν ακόμα και ευφυή άτομα.
Έχω αναφέρει και στο παρελθόν στην περίπτωση του Steve Jobs, του ιδιοφυούς ιδρυτή της Apple, που καθυστέρησε 9 μήνες να χειρουργήσει  ένα σπάνιο τύπο  καρκίνου του παγκρέατος. από τον οποίο θα μπορούσε  να έχει επιζήσει. Το διάστημα αυτό  αντίθετα κατέφυγε σε εναλλακτικές θεραπείες με φυτική διατροφή, βελονισμό, βότανα, δίαιτες, χυμούς, καθαρτικούς υποκλυσμούς μέχρι και σε μέντιουμ!  
Το ίδιο και στην Ελλάδα μια αξιόλογη δημοσιογράφος πίστεψε ότι το AIDS  ανήκει στους μύθους της διεθνούς συνομωσίας, διέκοψε την θεραπεία της, με αποτέλεσμα τον θάνατο της. Σχετικά έχω γράψει το ποστ  Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Αν για το μεν AIDS υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν την ύπαρξη του,  τον καρκίνο δεν τον αμφισβητεί κανείς  αλλά η τερατολογία που διακινείται σχετικά με αυτόν  στο ιντερνετ είναι απίστευτη.
Υπάρχουν από ηλιθιότητες ότι οι εταιρείες έχουν βρει το φάρμακο που προφανώς είναι φτηνό, και το κρύβουν για να πουλάνε τα ακριβά φάρμακα τους,  μέχρι πλήθος από εναλλακτικές  θεραπείες  από  ομοιοπαθητικά φάρμακα  μέχρι τα διάφορα ματζούνια που κάποιοι  άσχετοι κατά καιρούς ισχυρίζονται πως τον θεραπεύουν, εναντίον των οποίων βέβαια συνωμοτεί το ιατρικό κατεστημένο.
Αν θα ψάξει δε κανείς στο ιντερνέτ σχετικά με τους εμβολιασμούς, θα διαβάσει σημεία και τέρατα για συνωμοσίες που ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν σκοπό να μας εξοντώσουν όλους!
Για να καταλάβετε δε την εξάπλωση που έχουν οι διάφορες συνωμοσιολογικές ηλιθιότητες ένα σχετικό βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους το έχουν δει μέχρι σήμερα 547.437 άτομα στην χώρα μας!
 Λόγω των απαράδεκτων και αντιεπιστημονικών απόψεων που ακούγονται σε αυτό έχω γράψει σχετικό ποστ που καταρρίπτονται ένα προς ένα όσα λένε οι διάφοροι επιτήδειοι σε αυτό, επεξηγώντας και το τι είναι ο καθένας από τους ομιλητές και ποιά βαρύτητα έχει ο λόγος τους.
 Το σχετικό ποστ είναι το  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΩΤΣΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ αλλά επίσης σχετικά με τα εμβόλια και με πολλές πληροφορίες, είναι και τα ποστ: 
Βέβαια υπάρχουν και επιστήμονες που είτε εσκεμμένα για προβολή τους, είτε από εμμονή τους σε λανθασμένες απόψεις είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία συνωμοσιολογικών θεωριών.
Όποιος διαβάσει τα παραπάνω ποστ θα διαπιστώσει πως η δημιουργία ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος ξεκίνησε μετά την δημοσίευση το 1998  του Βρετανού χειρουργού και ερευνητή Αντριου Γουέικφιλντ, στην έγκριτη επιθεώρηση "The Lancet" μελέτης η οποία συνέδεε το εμβόλιο της ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς (MMR) με τον αυτισμό. Ήδη μετά έρευνα των "Sunday Times", αποδείχτηκε πως ο Γουέικφιλντ είχε μαγειρέψει τα αποτελέσματα του, το «Lancet» απέσυρε τη μελέτη το 2010 και ο Γουέικφιλντ έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.


Ενδεικτικά μόνο αναφέρω, για την σημασία των εμβολιασμών, πως  το 1988 η πολιομυελίτιδα ευθυνόταν για την παράλυση 350.000 ανθρώπων διεθνώς, σε 125 χώρες, ενώ, το 2012 καταγράφηκαν μόνο 223 άρρωστοι από πέντε χώρες .
Πόσο επικίνδυνες δε είναι αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερη ευφυΐα για να το καταλάβει.
 Η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού  μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.
Η φαντασία δε των συνωμοσιολόγων είναι καλπάζουσα και αχαλίνωτη όπως πχ στο θέμα των μεταμοσχεύσεων οργάνων. Έχουν γράψει για συμμορίες που κλέβουν παιδιά για να τους πάρουν τα όργανα , για εμπορία οργάνων και πλήθος από καθαρά παρανοϊκές απόψεις.
Όποιος θέλει να ενημερωθεί για το θέμα μπορεί να διαβάσει τα σχετικά ποστ που έχω γράψει, όπως και τα σχόλια που υπάρχουν σε αυτά:
Τελικά βέβαια συνυπεύθυνοι στην διάδοση των διαφόρων δήθεν συνωμοσιών είναι και τα ΜΜΕ που σπεκουλάροντας στην ευπιστία του κοινού αλλά και στο ότι αυτά τα θέματα είναι πιασάρικα δεν διστάζουν  να τα προβάλουν χωρίς όμως ταυτόχρονα ή να τα κριτικάρουν ή να αναπτύσσουν την πραγματική τους επιστημονική διάσταση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χαρδαβέλας που για να παρακολουθήσεις την εκπομπή του πρέπει να φοράς το γιλέκο του Τριανταφυλλόπουλου και να πίνεις νερό με  το όζον του Φικιώρη !


5 σχόλια:

  1. Αυτός ο Ρωμαίος συγκλητικός που διατύπωσε πρώτος τη θεωρία του "ποιος ωφελείται" έκανε μεγάλη ζημιά. Θυμάμαι έναν συνάδελφό μου που με βάση αυτή τη θεωρία διατύπωνε με απόλυτη σιγουριά την άποψη πως τον Μπακογιάννη τον είχε σκοτώσει ο Μητσοτάκης.
    Πάντως το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης είναι ένα ατράνταχτο επιχείρημα πως δεν υπάρχουν δυο τρία άτομα που κινούν τα νήματα παγκοσμίως γιατί αν ήταν έτσι θα προσπαθούσαν κάτι να κάνουν για να το διορθώσουν. Δυστυχώς όπως ήδη το έγραψες οι συνωμοσιολόγοι έχουν βρει απάντηση και σε αυτό το επιχείρημα λέγοντας πως δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη.
    Όμως η πικρή αλήθεια είναι πως η συνωμοσιολογία αρέσει στον κόσμο, προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον όσα λογικά επιχειρήματα κι αν διατυπώνονται εναντίον της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και εγώ που πάντα θεωρούσα τον Μητσοτάκη ικανό για τα πάντα, και για μια φόρα συμφώνησα και με τον Καρατσαφύρερ όταν προ 3ετίας είπε γι΄αυτόν- ότι είναι ικανός να πουλήσει και την Ακρόπολη!-αυτή την τερατωδία δεν θα την πίστευα.(Έχω πάντως την εντύπωση πως αυτή την ατάκα το είχε πρωτοπεί ο Γέρος Παπανδρέου)
      Δυστυχώς όπως έχει πεί ο Βάλτερ Γκρόπιους: το μυαλό είναι σαν την ομπρέλα, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοικτό!
      Γι΄αυτό και βλέπεις πως πολλοί άνθρωποι αρκούνται να πιστεύουν φανατικά ακόμα και τα πιο απίθανα πράγματα, παραβλέποντας αυτό που έχει ειπωθεί, πως ή πίστη είναι η πνευματική οκνηρία προς έρευνα για την αλήθεια.
      Και έτσι απλά επιβεβαιώνουν τον Bertrand Russel που είπε : Τι κρίμα οι βλάκες να είναι τόσο σίγουροι και οι έξυπνοι τόσο διστακτικοί!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο σενδονάκι. Πάντως κατ' εμέ η συνωμοσιολογία εξυπηρετεί κατά πρώτο λόγο την προετοιμασία του εδάφους για να γίνει κάτι διά της αντιδράσεως. Πάρε για παράδειγμα το θέμα του ορυκτού πλούτου της χώρας. Και άσχετος να είσαι, αν πάρεις έναν χάρτη και ξεκινήσεις από τον περσικό κόλπο και φτάσεις έως τη Λιβύη είναι προφανές ότι παντού υπάρχουν πετρέλαια. Πλην της Ελλάδος φυσικά. Αποδεικτικό στοιχείο: ασχολήθηκε με αυτό ο Χαρδαβέλας (που έχει ασχοληθεί με τους Έψιλον κλπ, κλπ, άρα τα πετρέλαια ισοδυναμούν με Έψιλον κλπ, κλπ). Άρα πετρέλαια δεν υπάρχουν. Φυσική συνέπεια αυτού: αφού πετρέλαια δεν υπάρχουν πρέπει να δεχθούμε όλα όσα θέλουν οι ξένοι για το μνημόνιο. Επίσης, ας υποθηκεύσουμε και τα πετρέλαια (αφού δεν υπάρχουν άλλωστε, γιατί να μην το κάνουμε;) κ.ο.κ.

    Και με αυτόν το αριστουργηματικό τρόπο σκέψης (;;;) γίνονται τα πάντα με τις ευλογίες του κόσμου. Ούτως ειπείν η μεγαλύτερη επιτυχία δεν είναι η συνωμοσιολογία καθεαυτή αλλά η αντίδρασή της ήτοι το πολιτικώς ορθόν.

    Ως εκ τούτου ο Λιακόπουλος απλώς εκμεταλλεύεται το πλήθος των ηλιθίων που του αναλογεί και κατ' εμέ πάρα πολύ καλά κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα πετρέλαια δεν υπάρχουν. Φυσική συνέπεια αυτού: αφού πετρέλαια δεν υπάρχουν πρέπει να δεχθούμε όλα όσα θέλουν οι ξένοι για το μνημόνιο

      Πέφτεις και εσύ στην παγίδα της αντίστροφης συνωμοσιολογίας!
      Που το είδες πως δεν υπάρχουν πετρέλαια;
      Αν διαβάσεις μια ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος στο κείμενο της Βάλιας Μπαζού Μύθοι και αλήθειες για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με συνεντεύξεις δύο τουλάχιστον ασχολούμενων με το θέμα, του δρ Βασίλη Καρκούλια, πρόεδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων και του διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκου Χαραλαµπίδη θα δεις ότι και οι δύο τονίζουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι έρευνα.
      Ο δε Βασίλης Καρκούλιας, λέει:
      Σίγουρα υπάρχουν τα ενεργά πετρελαϊκά συστήµατα (µητρικό πέτρωµα - πέτρωµα µε πορώδες και διαπερατότητα που επιτρέπουν την αποθήκευση και τη µετανάστευση των υδρογονανθράκων και πέτρωµα -κάλυµµα). Εποµένως χρειάζονται γεωλογικές - γεωφυσικές µελέτες, γεωτρήσεις και δοκιµές παραγωγής για τον ακριβή προσδιορισµό των χαρακτηριστικών του κοιτάσµατος». Εν ολίγοις, καµιά ποσοτική ή ποιοτική εκτίµηση δεν µπορεί να γίνει εάν δεν προηγηθούν:
      ♦ Γεωλογική έρευνα.
      ♦ Σεισµική έρευνα, ερµηνεία κ.λπ.
      ♦ Γεωτρήσεις, δοκιµές παραγωγής και ανακήρυξη κοιτάσµατος.
      ♦ Τεχνικο-οικονοµική ανάλυση των δεδοµένων έπειτα από περισσότερες γεωτρήσεις για εµπορευσιµότητα του κοιτάσµατος.
      Όλα τα παραπάνω δεν έχουν πραγµατοποιηθεί µέχρι σήµερα σε περιοχές νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, πλην - εν µέρει - του Κατάκολου.

      Διαγραφή
  3. Όχι ρε'σύ, δεν με κατάλαβες: σου έγραψα τι λένε επί του θέματος οι άλλοι για να δείξω την ευρύτερη αντιμετώπιση ότι είμαστε μόνο των άκρων. Ίσως να μην το τοποθέτησα εγώ σωστά. Με την παγίδα συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή