Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ROBERT LASSALVY, Ο ΣΠΙΝΘΗΡΟΒΟΛΟΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΞ



 Ο Robert Lassalvy(1932-2001) είναι ένας ουσιαστικά άγνωστος στην Ελλάδα γάλλος γελοιογράφος.
Είχε σπουδάσει 4 χρόνια σε σχολή  γραφικών τεχνών στο Παρίσι και μετά ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γελοιογραφία αν και τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του ζωγράφισε πολλά έργα  με την τεχνοτροπία του κυβισμού.
Στα 21 του παντρεύτηκε την Οντέτ, που του χάρισε δύο παιδιά και η οποία στάθηκε δίπλα του όλα τα χρόνια της ζωής του, από τα πρώτα δύσκολα χρόνια, μέχρι την καθιέρωση του.
Εκτός από την Γαλλία έργα του έχουν δημοσιευτεί στην Γερμανία, την Δανία, την Βραζιλία, την Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, την Αγγλία και την Ιαπωνία.
Λίγους μήνες πριν τον θάνατο του  τιμήθηκε  από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας με τον τίτλο "Chevalier des arts et des lettres"
Το χιούμορ του Lassalvy βασίζεται  ουσιαστικά στην εικόνα του σκίτσο του  και στην πλειονότητα οι γελοιογραφίες του είναι χωρίς λόγια.
Παρατηρεί τα πάντα γύρω του και με την μεγάλη φαντασία του σατιρίζει πολλές φορές με τελείως σουρεαλιστικό τρόπο καταστάσεις.




 Ο ναυαγός αποτελεί για τον Lassalvy  ιδιαίτερη  πηγή έμπνευσης.





 Ο σχολιασμός των κοινωνικών διαφορών γίνεται από τον Lassalvy με τον καλύτερο τρόπο μέσω της οπτικής των παιδικών ματιών.

 Τα παιδιά όμως στα σκίτσα του δεν είναι συνήθως αθώα πλάσματα και εκτός από την σκανδαλιάρικη διάθεση που έχουν, έχουν   σαφές  ενδιαφέρον για το σεξ  και το σατυρίζει  με ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο!
 







 Εκεί όμως που το χιούμορ του γίνεται καταλυτικό είναι στις γελοιογραφίες του με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Σατιρίζει με ιδιαίτερη πρωτοτυπία  τους  μπανιστιρτζήδες και τους επιδειξίες 








 Το χιούμορ του Lassalvy στις γελοιογραφίες που έχουν   σαν θέμα τους το σεξ είναι τολμηρό μεν αλλά ανάλαφρο και δεν έχει καμία σχέση με το ωμό, αθυρόστομο και αντισυμβατικό χιούμορ του Ρεζέ μερικά δείγματα του οποίου έχω δημοσιεύσει στα ποστ:
Η ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΗ ΣΑΤΙΡΑ ΤΟΥ ΣΕΞ ΑΠΟ ΤΟΝ REISER.
















 Τα τελευταία χρόνια της ζωής του από το 1997, ζωγράφισε και αρκετούς ενδιαφέροντες πίνακες που ανήκουν στην σχολή του κυβισμού.




2 σχόλια:

  1. Ειπατε ότι στην Ελλάδα δεν είναι πολύ γνωστός. Ομως οι χαρακτήρες του είναι πολύ οικείοι. Χρησιμοποιούν πολύ τις γελοιογραφίες του περιοδικά με σταυρόλεξα. Κυρίως αυτές με τα σεξουαλικά υπονοούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή